Irlandzkie pierniczki

    Irlandzkie pierniczki

    5polubień
    21min.


    Zrobione przez 137 osób

    Proste, szybkie i smaczne ciasteczka, czego można więcej chcieć na popołudniową przekąskę? Pyszne pierniczki z cynamonem, imbirem i goździkami!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 200 g cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 155 g masła lub margaryny
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Cukier zmiksować z jajkami, solą i masłem lub margaryną. Dodać mąkę, sodę i przyprawy, dobrze zmiksować. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kulki, a następnie obtaczać je w cukrze.
    3. Piec przez 5-6 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis