Chleb po irlandzku

    Chleb po irlandzku

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny chlebek, który przypomina bułeczki scones. Doskonały na śniadanie lub podwieczorek z kawą czy herbatą.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła
    • 1 szklanka (235 ml) maślanki
    • 1/2 szklanki (70 g) suszonych porzeczek lub żurawiny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mąkę wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem i solą. Dodać masło i wysiekać. Dolać maślankę i zagnieść na jednolite ciasto. Dodać porzeczki.
    2. Ciasto wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy przez około 5 minut, aż będzie elastyczne. Uformować kulę, przełożyć do lekko natłuszczonej foremki albo na blaszkę. Zrobić na wierzchu nacięcie na krzyż.
    3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis