Chlebki Indżera

    Chlebki Indżera

    Zapisz do ulubionych
    1dzień30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To tradycyjne pieczywo z Etiopii w formie cienkich podpłomyków. Wytwarza się je z teffu, zboża uprawianego w Etopii. W tym przepisie zastępujemy je mąką z prosa.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 5 szklanek (1,2 l) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1 łyżeczka miodu
    • 3 szklanki (600 g) mąki z prosa
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień30min. 

    1. Drożdże i miód rozpuścić w 1/4 szklanki wody, odstawić, aż się zapienią, a następnie dodać resztę wody oraz mąkę z prosa. Wymieszać na jednolitą masę, przykryć i postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
    2. Ciasto dobrze zamieszać i dodać sodę.
    3. Teflonową patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Nalać około 1/3 szklanki ciasta, równomiernie rozprowadzić na powierzchni szybko przechylając patelnię na wszystkie strony. Przykryć i smażyć przez 1 minutę. Placek powinien delikatnie urosnąć, a wierzchu pozostać lekko wilgotny. Smaży się go tylko z jednej strony. Przełożyć na talerz i kontynuować do wykorzystania całego ciasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis