Cobbler z cukinii

    Cobbler z cukinii

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 122 osoby

    Powiedzmy, że masz mnóstwo cukinii, ale akurat skończyły ci się jabłka. Możesz zaserwować dzieciom ten deser, a one nigdy się nie zorientują.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 600 g cukinii - obranej, wydrążonej z pestek i drobno pokrojonej
    • 120 ml (1/2 szkl.) świeżego soku z cytryny
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 500 g (4 szkl.) mąki pszennej
    • 300 g (1,5 szkl.) cukru
    • 350 g schłodzonego masła
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Blachę o wymiarach 23x33 cm spryskać tłuszczem w sprayu.
    2. Włożyć cukinię do średniego rondla polać i sokiem z cytryny. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut lub do chwili aż cukinia będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Dodać 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cynamonu i gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić.
    3. W dużej misce wymieszać mąkę z 1 i 1/2 szklanki cukru. Dodać pokrojone masło i wymieszać żeby mieszanina przypominała gruboziarnistą bułkę tartą. Dodać 1/2 szklanki tej mieszaniny do mieszaniny z cukinią. Pozostałą część mieszaniny z cukrem wyłożyć na dno przygotowanej blachy, dociskając dłonią. Cukinię wyłożyć równomiernie na tak przygotowanym spodzie. Wierzch posypać pozostałą częścią mieszaniny z cukrem i łyżeczką cynamonu.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut lub do chwili aż cobbler się przyzłoci i będzie bulgotał.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis