Tradycyjny indyjski chlebek naan

    Tradycyjny indyjski chlebek naan

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 150 osób

    Autentyczny i sprawdzony przepis na smaczny chlebek pochodzący z kuchni indyjskiej. Doskonały dodatek do dań curry z dużą ilością sosu do maczania.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży
    • 2/3 szklanki (160 ml) ciepłej wody o temperaturze 45 stopni C
    • 1 łyżeczka cukru kryształu
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 szklanki (60 ml) masła sklarowanego (ghee)
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki czarnuszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, aż się rozpuszczą. Przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
    2. Do miski 3 razy przesiać mąkę i sól. Dodać drożdże, połowę masła i jogurt. Wymieszać na gładkie ciasto i zagniatać przez około 5 minut, aż zrobi się elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
    3. Uderzyć o stolnicę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i zagniatać przez 5 minut. Podzielić na 6 kawałków, każdy rozwałkować na około 20 cm okrągły placek.
    4. Blaszkę wyłożyć folią, a folię natłuścić. Placki posmarować pozostałym masłem i posypać czarnuszką. Piec placki pojedynczo w piekarniku na funkcji grill przez około 2 minuty z każdej strony, aż pęcherzyki powietrza będą na powierzchni i naan będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    Szybkie do przygotowania i niesamowicie dobre! - 27 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis