Ciasto z orzechów laskowych

    Ciasto z orzechów laskowych

    6polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 83 osoby

    To ciasto zawsze robiło za tort urodzinowy u mojej znajomej. Bezglutenowy biszkopt, bez mąki, którą tu zastępują orzeszki laskowe.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 340 g orzechów laskowych
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 żółtek
    • 125 g cukru kryształu
    • 6 białek
    • 475 ml śmietany tortowej (36%)
    • 1/8 szklanki (15 g) orzechów laskowych, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę. Orzechy zmielić, wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną masę. Dodać zmielone orzechy, wymieszać.
    3. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 1/3 białek do masy żółtkowej, szybko wymieszać, a następnie dodać resztę piany.
    4. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec przez 60-70 minut, aż ciasto będzie sprężyste przy dotknięciu. Odstawić do przestudzenia.
    5. Przestudzone ciasto przeciąć w poprzek na 3 blaty. Śmietanę ubić na sztywno i przełożyć każdą warstwę ciasta, posmarować wierzch i boki. Posypać orzechami laskowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    DankaJeziorska
    1

    dodałam mniej cukru - 23 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis