Ciasto koliber

    Ciasto koliber

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 107 osób

    Idealne ciasto na przyjęcie, urodziny czy imieniny. Z ananasem, bananami i orzechami. Dodatkowo można udekorować ciasto orzechami po wierzchu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 23 cm

    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki oleju roślinnego
    • 3 jajka
    • 1 puszka (225 g) ananasa w cząstkach, odsączonego
    • 2 szklanki (450 g) rozgniecionych dojrzałych bananów
    • 1 szklanka (125 g) posiekanych orzechów włoskich
    • Krem
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 450 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką 2 tortownice o średnicy 23 cm.
    2. Przesiać mąkę z cukrem, sodą i solą. Odstawić na bok.
    3. Wymieszać olej z jajkami, ananasem, bananami i orzechami. Dodać mieszaninę z mąką i wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
    4. Ciasto wyłożyć do tortownic i piec przez 1 godzinę, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Odstawić do przestudzenia.
    5. Serek zmiksować z masłem, cukrem i wanilią na gładką masę. Kremem przełożyć placki i złożyć je razem, następnie posmarować boki i wierzch. Można udekorować orzechami.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis