Ciasteczkowe pająki

    Ciasteczkowe pająki

    2polubienia
    28min.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszne ciastka uformowane w wielkie straszne pająki! Dzieciaki je uwielbiają, chętnie też pomogą w przygotowaniach!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 60 g gorzkiej czekolady
    • 1 i 1/4 szklanki (155 g) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 55 g masła
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 40 czerwonych cukierków do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 28min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    2. W rondelku roztopić czekoladę, przestudzić.
    3. W misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą.
    4. Masło utrzeć na gładką masę, dodać cukier i zmiksować. Dodać jajko, wanilię i czekoladę, wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść na jednolite ciasto.
    5. Uformować pająki: rozwałkować kawałek ciasta na tułów pająka na około 5-cm owal. Głową będzie koło o średnicy 1 cm. Uformować długie nogi - około 5 cm długości każde.
    6. Głowę i nogi przylepić do tułowia. Wcisnąć 2 cukierki jako oczy. Piec przez 5-8 minut. Odstawić do przestudzenia na blaszce.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis