Cydr jabłkowy na gorąco

    Cydr jabłkowy na gorąco

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 311 osób

    Najlepiej przygotować ten napój w ekspresie do kawy, ale można go też ugotować w rondelku na średnim ogniu, a potem przecedzić do kubków i rozkoszować się aromatem i smakiem!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka goździków
    • 1 laska cynamonu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 duża pomarańcza ze skórką, pokrojona na ćwiartki
    • 2 litry cydru jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Filtr do kawy umieścić w koszyczku ekspresu do kawy, wsypać cukier, przyprawy i dodać pomarańczę. Cydr wlać do pojemnika na wodę. Zaparzyć jak kawę i podawać na ciepło.
    2. Ewentualnie, zamiast używać ekspresu do kawy, wlać cydr do garnka o grubym dnie, dodać przyprawy i pomarańczę i zagotować. Przecedzić i przelać do kubeczków.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis