Bułeczki drożdżowe z suszonymi porzeczkami

    Bułeczki drożdżowe z suszonymi porzeczkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjne bułeczki drożdżowe, lekko słodkie i cynamonowe, z dodatkiem suszonych porzeczek. Apetycznie rumiane i błyszczące z lukrowym krzyżykiem na wierzchu!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody o temperaturze 45°C
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka mleka w proszku
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 1 białko
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
    • 3/4 szklanki (110 g) suszonych porzeczek
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki wody
    • Lukier
    • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżeczki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W pojemniku automatu do chleba umieścić wodę, masło, mleko w proszku, 1/4 szklanki cukru, sól, jajko, białko, mąkę i drożdże. Wybrać program wyrabiania ciasta.
    2. Na 5 minut przed końcem cyklu dodać porzeczki i cynamon. Zostawić w pojemniku, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Przykryć na 10 minut.
    4. Z ciasta uformować 12 bułek i ułożyć w foremce o wymiarach 22x33 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 35-40 minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    6. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody, posmarować bułeczki.
    7. Piec przez 20 minut. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.
    8. Cukier puder wymieszać z wanilią i mlekiem. Na każdej bułeczce zrobić krzyżyk.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis