Cobbler rabarbarowy

    Cobbler rabarbarowy

    10polubień
    40min.


    Zrobione przez 166 osób

    Moja rodzina uwielbia ten deser. Powodzenia w pieczeniu! Można przepis podwoić i dodać więcej rabarbaru, żeby uzyskać wilgotne ciasto.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 50 g (3/4 szkl.) cukru
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 490 g drobno pokrojonego rabarbaru
    • 1 łyżka wody
    • 1 łyżka masła pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 55 g masła
    • 60 ml (1/4 szkl.) mleka
    • 1 ubite jajko
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Lekko wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o średnicy 23 cm.
    2. W rondelku wymieszać 3/4 szklanki cukru z mąką kukurydzianą. Dodać rabarbar i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, przez 1 minutę. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Skropić masłem i posypać cynamonem.
    3. W średniej misce wymieszać przesiane: mąkę, 1 łyżkę cukru, proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone masło i mieszać, aż mieszanina będzie grudkowata.
    4. W małej miseczce wymieszać mleko i jajko. Dodać na raz do suchych składników, mieszając tylko tyle by zawilgły. Nakładać łyżeczką na wierzch mieszaniny z rabarbarem. Posypać cukrem.
    5. Piec 20 minut w nagrzanym piekarniku do momentu kiedy ciasto będzie kruche i lekko rumiane.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Snowflake639
    autor:
    0

    Polecam, świetny przepis, świetny deser! ) Ja to robię w formie do tarty - pasuje idealnie - 25 maj 2013

    oleńka
    autor:
    0

    o rany! jakie to jest pyszne! lekkie, słodkie ciasto na górze i kwaśny, świeży rabarbar na dole... palce lizać! Faktycznie łatwy i szybki. Będę go piec częściej! - 24 maj 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis