Chleb miodowy

    Chleb miodowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wszyscy uwielbiają ten chleb. Zawsze się udaje i jest naprawdę pyszny. Delikatnie miodowy z dodatkiem mąki z pełnego przemiału.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 1 łyżka suszonych drożdży
    • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody o temperaturze 45 stopni C
    • 1/3 szklanki (80 ml) miodu
    • 2 szklanki (240 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
    • 5 szklanek (625 g) mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać miód i wymieszać. Dodać mąkę z pełnego przemiału, sól i olej. Stopniowo dodawać mąkę pszenną. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 10-15 minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    3. Ciasto zagnieść, uformować 2 bochenki i przełożyć do 2 keksówek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    4. Piec przez 25-30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis