Miodowo-musztardowy pieczony kurczak

    Miodowo-musztardowy pieczony kurczak

    Zapisz do ulubionych
    2godz.15min.


    Zrobione przez 209 osób

    Pyszny przepis na pieczonego kurczaka. Marynata z dodatkiem morelowego dżemu nadaje wyjątkowego owocowego posmaku. Najlepiej podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 1 cały kurczak (około 2 kg), podzielony na 8 kawałków
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
    • 3 łyżki musztardy Dijon
    • 1/4 szklanki (60 ml) miodu
    • 2 łyżki dżemu morelowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Kurczaka posypać papryką, pieprzem i curry. Włożyć do brytfanki.
    2. W miseczce wymieszać musztardę z miodem i dżemem, polać tym kurczaka i wstawić do lodówki na 1 godzinę (albo na całą noc).
    3. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 1 godzinę, od czasu do czasu smarując marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis