Miodownik

    Miodownik

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 32 osoby

    Wspaniały przepis na aromatyczne ciasto miodowe z dodatkiem goździków i kawy. To stara tradycyjna niemiecka receptura. Ciasto im dłużej leży, tym jest lepsze.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremki 20x20 cm

    • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 1 szklanka (235 ml) gorącej wody
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
    • 1 szklanka (235 ml) miodu
    • 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Lekko natłuścić dwie kwadratowe 20 cm foremki.
    2. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia.
    3. Oddzielić białka od żółtek. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i miód, i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
    4. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, proszkiem, sodą i przyprawami. Dodawać do masy miodowej na przemian z kawą, mieszając tylko do połączenia składników. Nie mieszać za długo!
    5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanych foremek.
    6. Piec przez 35-40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis