Domowy pieczony indyk

    (2083)
    4 godz. 10 min

    Prosty, a jakże smakowity przepis na indyka dla całej rodziny i przyjaciół. Masło wetknięte pod skórę sprawia, że mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.


    Zrobione przez 2008 osób

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 cały indyk (5-6 kg)
    • 6 łyżek masła
    • 1 litr ciepłej wody
    • 3 kostki rosołowe (drobiowe)
    • 2 łyżki suszonej pietruszki
    • 2 łyżki suszonej cebuli
    • 2 łyżki soli ziołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Indyka opłukać, osuszyć, podroby wyrzucić, albo dodać do brytfanki, jeśli ktoś jest ich smakoszem.
    2. Indyka włożyć do brytfanki. Delikatnie poluzować skórę na piersi, żeby zrobić małe kieszonki, do których włożyć po 3 łyżki masła z obu stron.
    3. W misce wymieszać wodę z bulionem. Dodać pietruszkę i cebulę, wymieszać i polać indyka. Posypać solą ziołową.
    4. Indyka przykryć folią i piec przez 3,5 do 4 godzin, aż temperatura mięsa osiągnie 80 stopni C. Na ostatnie 45 minut można odkryć folię, żeby indyk się ładnie przyrumienił.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2083)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis