Makaron zapiekany z sosem serowym

    Makaron zapiekany z sosem serowym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1306 osób

    Popularne amerykańskie danie. Zapiekanka z makaronu z dodatkiem dużej ilości sera żółtego, posypana bułką tartą z masłem. Bomba kaloryczna, ale bardzo smaczna!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu kolanka
    • 50 g masła
    • 2,5 łyżki mąki pszennej
    • 3 szklanki (700 ml) mleka
    • 2 szklanki (300 g) startego sera typu cheddar
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu

    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki (50 g) bułki tartej
    • 1 szczypta papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
    3. W rondelku roztopić masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i dobrze rozmieszać, smażyć chwilkę. Powoli dolewać mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Dodać sery i gotować na wolnym ogniu, aż sery się roztopią, a sos zgęstnieje. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem serowym, wymieszać.
    4. W drugim rondelku roztopić masło, dodać bułkę tartą i zrumienić. Rozprowadzić po wierzchu makaronu i posypać papryką.
    5. Piec przez 30 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis