Cobbler owocowy

    (233)

    Mój syn zajął pierwsze miejsce w konkursie pieczenia dzięki temu przepisowi. Podawać na ciepło lub na zimno, z lodami lub z bitą śmietaną. Gdy używam jabłek, odrobina cynamonu lub przyprawy do szarlotki dodaje miłego akcentu. Zamiast brzoskwiń można użyć jabłek lub śliwek.


    Zrobione przez 214 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 55 g masła
    • 155 g (1 i 1/4 szkl.) mąki pszennej
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 700 g świeżych brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych w plastry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Roztopić masło lub margarynę w blasze o wymiarach 23x33 cm. Odstawić do ostygnięcia.
    2. Wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i wanilię. Wlać ciasto na roztopione masło. NIE MIESZAĆ. Łyżką wyłożyć na ciasto owoce wraz z sokiem. NIE MIESZAĆ.
    3. Piec w temperaturze 175°C przez 55 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (233)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis