Likier po irlandzku a'la Irish Cream

    (33)
    8 godz. 15 min

    Pyszny likier ze słodkiej śmietanki, który smakuje jak Baileys. Najlepiej smakuje lekko schłodzony podany z kostkami lodu. Można nim też polać desery lub dodać do kawy. Zawiera surowe jajka, więc kobiety ciężarne i osoby starsze powinny go unikać.


    Zrobione przez 34 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 3 jajka
    • 1 puszka (400 g) słodzonego skondensowanego mleka
    • 3 łyżki syropu czekoladowego
    • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 480 ml śmietanki do kawy
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 1 i 1/4 szklanki (295 ml) brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.15min. 

    1. W blenderze miksować przez 3 minuty jajka z mlekiem skondensowanym, syropem i kawą.
    2. Dodać śmietankę, ekstrakt waniliowy i migdałowy i brandy, miksować przez 12 minut, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
    3. Następnego dnia przecedzić przez etaminę lub gęstą gazę i podawać.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (33)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis