Likier po irlandzku a'la Irish Cream

    Likier po irlandzku a'la Irish Cream

    2polubienia
    8godz.15min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Pyszny likier ze słodkiej śmietanki, który smakuje jak Baileys. Najlepiej smakuje lekko schłodzony podany z kostkami lodu. Można nim też polać desery lub dodać do kawy. Zawiera surowe jajka, więc kobiety ciężarne i osoby starsze powinny go unikać.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 3 jajka
    • 1 puszka (400 g) słodzonego skondensowanego mleka
    • 3 łyżki syropu czekoladowego
    • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 480 ml śmietanki do kawy
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
    • 1 i 1/4 szklanki (295 ml) brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.15min. 

    1. W blenderze miksować przez 3 minuty jajka z mlekiem skondensowanym, syropem i kawą.
    2. Dodać śmietankę, ekstrakt waniliowy i migdałowy i brandy, miksować przez 12 minut, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
    3. Następnego dnia przecedzić przez etaminę lub gęstą gazę i podawać.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis