Ocet ziołowy

    Ocet ziołowy

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 7 osób

    To prosty przepis na domowy ocet ziołowy. Można go przechowywać do 6 miesięcy. Można użyć dowolnych ziół, zasada jest prosta: 3 gałązki na 500 ml octu. Polecam spróbować z tymiankiem, oregano, rozmarynem, szczypiorkiem, estragonem lub koprem. Jeśli użyjecie różowej bazylii, to ocet nie dość, że będzie pięknie pachniał, będzie miał także lekko purpurowy kolor.

    Składniki
    ilość sztuk: 500 ml

    • 2 szklanki (500 ml) destylowanego octu białego 5%
    • 3 gałązki świeżego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przygotować butelkę o pojemności 500 ml z dobrze dopasowaną zakrętką lub korkiem. Gotować ją w garnku z wodą, aby wysterylizować, a następnie wylać ze środka wodę i odstawić, aby całkiem ostygła do temperatury pokojowej.
    2. W małym rondelku wymieszać ocet z 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia.
    3. Do ostudzonej butelki wrzucić 3 gałązki rozmarynu.
    4. Do butelki wetknąć lejek i ostrożnie (!) wlać do niej gorący (ale nie wrzący) ocet. Dokładnie zamknąć butelkę i przechowywać w temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie