Ciągniste lecz kruche cytrynowe ciasteczka

    (165)

    Wspaniały świeży smak cytryny w małych kruchych ciasteczkach o brązowym brzeżku. Jeśli nie masz migdałów, można użyć dodatkowo 1/4 szklanki cukru.


    Zrobione przez 131 osób

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 (3/4 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżka startej skórki z cytryny
    • 1 i 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
    • 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 45 g (1/2 szklanki) pokrojonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużej misce zmiksować na dużej prędkości masło z cukrem, aż masa będzie puszysta. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem mąki, miksować aż wszystko się dobrze połączy.
    3. Miksując na małej prędkości dodać mąkę.
    4. Nakładać łyżeczką na niewysmarowaną blachę do pieczenia ciastek w odległości 6,5 cm od siebie. Posypać cukrem lub migdałami.
    5. Piec 10 do 12 minut, aż krawędzie będą lekko rumiane. Studzić na blasze przez minutę przed położeniem na metalową podstawkę do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez okres do jednego tygodnia. WSKAZÓWKA: ciasteczka będą miały ładnie rumiane krawędzie jeśli upiecze się je na zwykłej, cienkiej blasze.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (165)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis