Pożywna zupa z soczewicą

    Pożywna zupa z soczewicą

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 77 osób

    Pyszna zupa wegetariańska, doskonale rozgrzewająca w zimne dni. Aromatyczna i pełna warzyw. Podana z kromką chleba o chrupiącej skórce stanowi wspaniały posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 por, pokrojony w plasterki
    • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
    • 1 pasternak, pokrojony w kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 szklanka (190 g) suchej soczewicy, opłukanej
    • 1 puszka (450 g) pomidorów, pokrojonych w kostkę
    • 3 szklanki (710 ml) bulionu warzywnego
    • 2 liście laurowe
    • sos sojowy do smaku
    • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
    • 1/2 szklanki (120 ml) czerwonego wina
    • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W garnku rozgrzać olej, dodać por, marchewkę, pasternak, selera, ziemniaka i paprykę. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.
    2. Dodać soczewicę, pomidory, bulion, liście laurowe, sos sojowy i Worcestershire oraz wino. Wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez 25-30 minut, aż soczewica będzie miękka.
    3. Z zupy wyjąć liście laurowe, dodać kolendrę i podawać.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis