Zupa z pieczonej dyni

    Zupa z pieczonej dyni

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 39 osób

    Bajecznie prosta, przepyszna zupa z pieczonej dyni. Doskonała na chłodne dni, aromatyczna i jedwabiście kremowa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 małe dynie cukrowe
    • 3 szklanki (700 ml) bulionu drobiowego
    • 3/4 szklanki (180 ml) śmietany tortowej
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki mielonej szałwii
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C. Dynie przekroić na pół i wydrążyć pestki. Blaszkę natłuścić i ułożyć na niej dynię miąższem do dołu. Piec przez około 45 minut, aż zmięknie. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wybrać miąższ.
    2. Do blendera włożyć miąższ dyni, dodać bulion i zmiksować. Przelać do garnka i gotować chwilę na średnim ogniu. Dodać śmietanę, gałkę, szałwię i sól. Wymieszać i zestawić z ognia. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis