Zupa fasolowa z szynką

    Zupa fasolowa z szynką

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 164 osoby

    Wspaniała zupa! Doskonały, aromatyczny wywar, resztki pieczonej szynki i dodatek białej fasoli sprawiają, że zupa jest wyśmienita.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g suchej białej fasoli, namoczonej na noc
    • 4 litry wody
    • 500 g resztek gotowanej lub pieczonej szynki (najlepiej z kością)
    • 1 cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę z kością i namoczoną fasolą. Gotować na wolnym ogniu, aż fasola będzie prawie miękka.
    2. Wyjąć kość i okroić z mięsa. 1/3 fasoli rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków albo zmiksować w blenderze.
    3. Do garnka dodać szynkę, rozgniecioną fasolę, cebulę, marchewkę, seler i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis