Ciągniste ciasteczka kokosowe

    Ciągniste ciasteczka kokosowe

    13polubień
    40min.


    Zrobione przez 1375 osób

    Dużo kokosu i cukru sprawia, że te ciasteczka są ciągniste i przepyszne. Na każdej imprezie stają się hitem!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 155 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 115 g masła
    • 110 g (1/2 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru białego
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 100 g (1 i 1/3 szklanki) wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wymieszać mąkę z sodą i solą; odstawić.
    2. W średniej misce utrzeć masło z brązowym i białym cukrem aż wszystko się dobrze połączy. Dodać jajko i wanilię i miksować aż masa będzie lekka i puszysta. Mieszając, stopniowo dodawać mieszaninę z mąką, a następnie dodać wiórki kokosowe. Wykładać łyżeczką kupki ciasta na niewysmarowaną tłuszczem blachę. Odległość pomiędzy ciastkami powinna wynosić ok. 7,5 cm.
    3. Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, lub do czasu aż będą lekko przyrumienione. Studzić na metalowych podstawkach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis