Ciasto ze świeżymi gruszkami

    Ciasto ze świeżymi gruszkami

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 372 osoby

    To całkiem orzeźwiający deser. Podawać sam lub z bitą śmietaną lub z bitą śmietaną i lodami :)

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 ciasto kruche (podwójne) na blachę o średnicy 23 cm
    • 100 g cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 800 g gruszek, obranych i pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wymieszać cukier z mąką, solą, cynamonem i skórką z cytryny.
    2. W blasze o średnicy 23 cm, na spodzie z ciasta, ułożyć gruszki warstwami, posypując każdą warstwę mieszanką z cukrem. Na wiech pokruszyć masło. Skropić sokiem z cytryny.
    3. Na blacie rozłożyć drugą część ciasta, naciąć szczeliny przez które będzie uciekać para. Zwilżyć brzeg ciasta wystający ponad nadzienie. Położyć drugą warstwę ciasta na wierzch nadzienia. Skleić brzegi ciasta.
    4. Piec w temperaturze 230°C przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 35 do 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis