Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami

    Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 97 osób

    Wspaniała sałatka w stylu śródziemnomorskim, zdrowa i pożywna. Najlepsza na ciepło, z bagietką, ale równie dobrze smakuje schodzona. Aromatyczne pieczone papryki, bakłażan, cukinia wymieszane z makaronem, rukolą i suszonymi pomidorami. Pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
    • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 3 małe cukinie, pokrojone w plasterki
    • 6 łyżek (90 ml) oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 350 g makaronu kokardki
    • 40 g suszonych pomidorów, namoczonych w 1/2 szklanki wrzątku
    • 1/2 szklanki rukoli, podartej na kawałki
    • 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki czosnku, rozgniecione
    • 115 g pokruszonego sera feta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i lekko natłuścić.
    2. W misce wymieszać paprykę z bakłażanem, cukinią i 2 łyżkami oliwy. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na blaszkę.
    3. Piec przez 25 minut, od czasu do czasu odwracając.
    4. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odsączyć.
    5. Odcedzić namoczone pomidory, wodę zachować. W dużej misce wymieszać upieczone warzywa z makaronem, pomidorami, rukolą i bazylią. Dodać pozostałą oliwę, wodę z pomidorów, ocet, czosnek i fetę. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu albo schłodzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis