Makaron z kurczakiem w stylu greckim

    Makaron z kurczakiem w stylu greckim

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1282 osoby

    Pyszne i pełnowartościowe danie, które przywołuje smaki kuchni greckiej. Makaron z kawałkami kurczaka, pomidorem i serem feta w lekkim sosie ziołowo-cytrynowym. Dla podkreślenia greckiego stylu można dodać parę oliwek kalamata.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g makaronu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
    • 500 g pojedynczych filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
    • 1 puszka (400 g) marynowanych serc karczochów, odsączonych z zalewy i posiekanych
    • 1 duży pomidor, posiekany
    • 1/2 szklanki (75 g) pokruszonego sera feta
    • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 cytryny pokrojone w kliny (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odsączyć.
    2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z cebulą. Dodać kurczaka i smażyć przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso przestanie być różowe.
    3. Zmniejszyć ogień, dodać serca karczochów, pomidory, ser feta, pietruszkę, sok z cytryny, oregano i makaron. Dobrze wymieszać i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem, ozdobić cytryną i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis