Grillowane polędwiczki wieprzowe w cytrynowej marynacie

    Grillowane polędwiczki wieprzowe w cytrynowej marynacie

    2polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 432 osoby

    Pyszna polędwica wieprzowa z grilla. Chude i miękkie mięso w marynacie z limonki, oliwy, czosnku i oregano. Prawdziwa uczta!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 szklanki (355 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 3/4 szklanki (180 ml) oliwy z oliwek
    • 6 ząbków czosnku, posiekanych
    • 2 łyżeczki soli
    • 6 łyżek suszonego oregano
    • 900 g polędwicy wieprzowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. W worku foliowym wymieszać sok z limonki z oliwą, czosnkiem, solą i oregano. Zamknąć worek i dobrze potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały. Spróbować czy marynata nie jest zbyt cierpka. Jeśli tak, to dodać trochę więcej oliwy. Jeśli nie, dodać więcej limonki. Do worka dodać mięso, zamknąć szczelnie. Włożyć do lodówki na 2 do 5 godzin.
    2. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    3. Lekko natłuścić ruszt, ułożyć na nim polędwicę, a marynatę wylać. Grillować przez 20-30 minut, w międzyczasie przewracając mięso jeden raz na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis