Makaron z żółtym serem po amerykańsku

    Makaron z żółtym serem po amerykańsku

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjne amerykańskie danie macaroni & cheese. Proste i smaczne, uwielbiane przez dzieci. Dla urozmaicenia można dodać trochę pokrojonej w kostkę szynki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 55 g masła
    • 1 szklanka (160 g) posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 3 szklanki (710 ml) mleka
    • 250 g makaronu kolanka
    • 1,5 szklanki (170 g) startego sera typu Cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W rondelku roztopić masło, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać mąkę i sól, dobrze wymieszać.
    2. Dodać mleko i makaron, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zmniejszyć ogień, przykryć. Gotować przez 15 minut, aż makaron będzie miękki.
    3. Dodać ser, wymieszać i gotować, aż się rozpuści. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis