Chleb pszenny babci

    Chleb pszenny babci

    Zapisz do ulubionych
    3godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten chleb należy do ulubionych w mojej rodzinie. Przepis nigdy nie był zapisany, aż w końcu babcia mi go przekazała kiedy już miała po 90ce.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 bochenki

    • 3 szklanki (710 ml) ciepłej wody
    • 3 łyżki suszonych drożdży
    • 3 łyżeczki soli
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 1 kg mąki chlebowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, solą, olejem, cukrem i 4 szklankami mąki. Wymieszać, aby składniki się połączyły i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    2. Stopniowo dodawać 4 szklanki mąki, wyrabiając na jednolite ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
    3. Kiedy podwoi swoją objętość, ugnieść i podzielić na 3 części. Uformować bochenki i przełożyć do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia.
    4. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 35-45 minut. Na kilka ostatnich minut lepiej przykryć bochenki folią aluminiową, żeby zbyt się nie przypiekły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis