Ciasto z zielonymi pomidorami

    Ciasto z zielonymi pomidorami

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 233 osoby

    To wilgotne ciasto podobne do piernika... i dobry sposób na wykorzystanie nadwyżki zielonych pomidorów zanim chwycą przymrozki. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować swoją ulubioną polewą karmelową lub z serka śmietankowego.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 720 g (4 szklanki) posiekanych zielonych pomidorów
    • 1 łyżka soli
    • 115 g masła
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 2 jajka
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 70 g (1/2 szklanki) rodzynek
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Włożyć posiekane pomidory do miski i posypać 1 łyżką soli. Pozostawić na 10 minut. Przełożyć do durszlaka, opłukać zimną wodą i odsączyć.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    3. Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajka i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
    4. Wymieszać przesianą mąkę z cynamonem, gałką muszkatołową, sodą i 1/4 łyżeczki soli. Dodać rodzynki i orzechy, po czym dodać te suche składniki do utartej masy. Dobrze wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste.
    5. Dodać odsączone pomidory i dobrze wymieszać. Wlać do przygotowanej blachy o wymiarach 23x33 cm.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 do 45 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis