Proste ciasto agrestowe

    Proste ciasto agrestowe

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 43 osoby

    Bardzo smaczne i oryginalne ciasto typu pie. Kruche ciasto z nietypowym nadzieniem z agrestu. Warto spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 3 szklanki (450 g) agrestu
    • 2 szklanki cukru kryształu
    • 3 łyżki tapioki (lub mąki kukurydzianej)
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 opakowania gotowego kruchego ciasta
    • 2 łyżki mleka
    • 1,5 łyżki cukru krystału

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 205 stopni C.
    2. Agrest obrać z ogonków.
    3. W rondelku rozgnieść pół szklanki agrestu. Dodać cukier, tapiokę i sól, dobrze wymieszać i zagotować. Gotować przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać pozostały agrest.
    4. Jednym płatem ciasta wyłożyć foremkę (wraz z brzegami), na to wyłożyć nadzienie i przykryć drugim płatem. Skleić brzegi ciasta. Na wierzchu naciąć w kilku miejscach, żeby para mogła mieć ujście. Posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem.
    5. Piec przez 35 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis