Chleb bezglutenowy z automatu

    (191)
    3 godz. 10 min

    Smaczny i prosty chleb niezawierający glutenu. Mąkę sojową czy ryżową znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością.


    Zrobione przez 161 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 3 jajka
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki (60 ml) miodu
    • 1,5 szklanki (355 ml) maślanki o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka gumy ksantanowej
    • 1/3 szklanki (40 g) mąki kukurydzianej
    • 1/2 szklanki (70 g) mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki (45 g) mąki sojowej
    • 2 szklanki (315 g) mąki ryżowej
    • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta.
    2. Wybrać ustawienie do wypieku chleba słodkiego. Po 5 minutach cyklu sprawdzić konsystencję ciasta i w miarę potrzeby dodać trochę mąki ryżowej, albo płynu.
    3. Po upieczeniu, zostawić chleb na 10-15 minut w pojemniku, a następnie wyjąć.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (191)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (2)