Bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym

    Bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym

    1polubienie
    32min.


    Zrobione przez 269 osób

    Fantastyczny przepis na ciasteczka bez glutenu, za to z orzechami i czekoladą. Pekany można zastąpić innymi orzechami. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 2 szklanki (515 g) masła orzechowego
    • 4 jajka, roztrzepane
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 2 szklanki (345 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 1,5 szklanki (165 g) posiekanych orzechów pekan lub orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Lekko natuścić blaszkę.
    2. Zmiksować masło z jajkami i cukrem na jednolitą masę. Dodać groszki czekoladowe i orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę.
    3. Piec przez 10-12 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 5-10 minut do przestudzenia, a dopiero potem zdjąć ciastka z blaszki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis