Glazurowane orzechy

    (118)

    Prosty i smaczny sposób na przekąskę z orzechów. Orzechy włoskie w glazurze z cukru i przypraw korzennych. Można użyć migdałów, orzechów włoskich lub pekan.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 500 g

    • 1 białko
    • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
    • 2 łyżki cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 500 g połówek orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    2. W misce ubić białko na pianę, dodać cukier, cynamon, goździki, imbir i wanilię, wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać, aby pokryły się mieszanką przypraw. Wyłożyć równą warstwą na blaszkę.
    3. Piec przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą złoto brązowe. Ostawić do przestudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (118)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis