Piernikowe ludziki

    Piernikowe ludziki

    3polubienia
    1dzień30min.


    Zrobione przez 78 osób

    Wspaniałe pierniczki w kształcie ludzików z rodzynkowymi oczkami, noskami i guzikami. Przednia zabawa dla dzieci!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 100 g tłuszczu do pieczenia (masło, margaryna)
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru
    • 1 jajko
    • 1 szklanka (235 ml) melasy
    • 1,5 łyżeczki ciepłej wody
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 3,5 szklanki (440 g) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1,5 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 szklanki (35 g) rodzynek (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1dzień chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień30min. 

    1. W misce zmiksować masło lub margarynę z cukrem, jajkiem i melasą. W ciepłej wodzie rozpuścić sodę i dodać do utartej masy. Zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, przyprawy i sól, zmiksować. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić blaszkę. Rozwałkować ciasto na 0,5 cm grubości. Wycinać ludziki i układać na blaszce. Z rodzynek układać oczy, nosy i guziki.
    3. Piec przez 10-12 minut. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis