Ciasto z toffi

    Ciasto z toffi

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 118 osób

    Ta wersja jest bogata w daktyle, a placek jest polany po wierzchu lukrem karmelowym.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 255 g (1 i 3/4 szklanki) daktyli bez pestek, posiekanych
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 75 g masła
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 2 jajka
    • 140 g (1 i 1/8 szklanki) mąki z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki soli
    • 165 g (3/4 szklanki dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 75 g masła
    • 160 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wrzącej wody do zalania daktyli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W małej misce wymieszać daktyle z sodą. Zalać daktyle taką ilością wrzącej wody, aby je przykryć.
    3. Utrzeć 75 g masła z cukrem, aż powstanie jasna masa. Dodać jaja i wymieszać aż wszystko się połączy.
    4. Dodać mąkę i mieszaninę z daktylami (łącznie z wodą) do mieszaniny z jajami, wymieszać by się połączyło. Wlać ciasto do okrągłej blachy o średnicy 20 cm.
    5. Piec w temperaturze 175°C przez 30 do 40 minut. Ostudzić, pokroić i podawać z ciepłą polewą karmelową.
    6. Polewa karmelowa: w małym rondelku wymieszać cukier brązowy ze skondensowanym mlekiem, wanilią i 75 g masła. Gotować na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Natychmiast użyć.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis