Pierniczki korzenne

    Pierniczki korzenne

    1polubienie
    2godz.27min.


    Zrobione przez 147 osób

    Wspaniałe ciasteczka na Boże Narodzenie. Aromatyczne i chrupiące. Wycinanie z ciasta różnych kształtów jest świetną zabawą dla całej rodziny!

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 1,5 szklanki (355 ml) melasy
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 2/3 szklanki (160 ml) zimnej wody
    • 70 g tłuszczu do pieczenia (masło, margaryna)
    • 7 szklanek (875 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 500 g polewy czekoladowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.27min. 

    1. Melasę zmiksować z cukrem, wodą i tłuszczem.
    2. Mąkę przesiać z sodą i przyprawami. Dodać do mieszanki z cukrem i zmiksować. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    4. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty foremkami do ciastek, a następnie układać na blaszce zachowując przerwy między ciasteczkami. Piec przez 10-12 minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie dekorować polewą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis