Imbirowy miecznik

    Imbirowy miecznik

    Zapisz do ulubionych
    1godz.53min.


    Zrobione przez 20 osób

    Wspaniałe danie z grilla. Steki z miecznika w marynacie z sosu teriyaki, sherry, z dodatkiem imbiru i czosnku. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3/4 szklanki (180 ml) sosu teriyaki
    • 2/3 szklanki (160 ml) wytrawnej sherry
    • 4 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę
    • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 6 steków z miecznika (po około 200 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +1godz.30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.53min. 

    1. W rondelku wymieszać sos teriyaki z sherry, czosnkiem, imbirem i olejem. Zagotować, odstawić z ognia do przestudzenia na 10 minut.
    2. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać połową marynaty, odwrócić rybę na drugą stronę i polać resztą. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny, od czasu do czasu obracając rybę w marynacie.
    3. Steki grillować na średnio rozgrzanym grillu przez 4 minuty z każdej strony. Gotowa ryba powinna łatwo rozdzielać się na kawałki za pomocą widelca.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis