Imbirowe przegrzebki

    Imbirowe przegrzebki

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 80 osób

    Danie proste do przyrządzenia, a jednocześnie wykwintne. Przegrzebki w kremowym sosie z dodatkiem białego wina i imbiru. Wyśmienite z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki cienko pokrojonej dymki
    • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki
    • 2 łyżki startego świeżego imbiru
    • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
    • 1/2 szklanki (120 ml) śmietany tortowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 600 g przegrzebków
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondelku roztopić masło i podsmażyć cebulkę. Dodać marchewkę i smażyć przez 30 sekund. Dodać imbir i wino, zagotować. Dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i gotować na dużym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę, często mieszając.
    2. Dodać przegrzebki i gotować przez 1 minutę. Dodać 2 łyżki masła, wymieszać, żeby się rozpuściło. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis