Świąteczny piernik

    Świąteczny piernik

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Zrobione przez 19 osób

    Pyszny i prosty piernik z oryginalnego przepisu z kuchni niemieckiej. Wspaniały na święta, aromatyczny, o korzenno-miodowym smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 szklanki (440 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 3 jajka
    • 2/3 szklanki (160 ml) miodu
    • 1/4 szklanki (60 ml) likieru pomarańczowego
    • 1 szklanka (235 ml) kwaśnej śmietany
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku pomarańczowego
    • 1 i 2/3 szklanki (210 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (120 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 szklanki (145 g) rodzynek
    • 1 szklanka (110 g) zblanszowanych migdałów w słupkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką formę na babkę z kominem.
    2. W dużej misce masło zmiksować z cukrem. Dodać jajka, miód, likier, śmietanę i sok pomarańczowy, dobrze zmiksować.
    3. Mąki przesiać z sodą i przyprawami. Dodać do masy maślanej i zmiksować, aby składniki dobrze się połączyły. Na końcu dodać rodzynki i migdały, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
    4. Piec przez 80 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis