Niemieckie bułeczki

    Niemieckie bułeczki

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Fantastyczny przepis na domowe bułeczki, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Proste, tanie i pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 łyżki suszonych drożdży
    • 1 łyżka cukru kryształu
    • 2,5 szklanki (590 ml) ciepłej wody
    • 2 łyżki margaryny
    • 2 łyżeczki soli
    • 7 szklanek (875 g) mąki pszennej
    • 3 białka, ubite na sztywną pianę

    • 1 białko
    • 2 łyżki zimnego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
    2. Dodać margarynę, sól i 3 szklanki mąki. Mieszać drewnianą łyżką przez 2 minuty. Dodać pianę z białek. Stopniowo dodawać po 1/4 szklanki mąki na raz, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie zbijać się w masę. Wyrabiać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
    3. Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Zagnieść ciasto, uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę. Zagnieść ciasto i przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 24 bułeczki o długości około 10 cm. Przełożyć na blaszkę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
    5. Białko wymieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte bułeczki. Na dolną półkę piekarnika włożyć pustą blaszkę, na którą wyłożyć szklankę kostek lodu i natychmiast włożyć blaszkę z bułkami.
    6. Piec przez 20 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis