Kotleciki rybne Gefilte

    Kotleciki rybne Gefilte

    Zapisz do ulubionych
    2godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Popularne danie przygotowywane na święta żydowskie. Moja teściowa zawsze zadawała sobie trudu, aby je przyrządzić. Co więcej nauczyła swoich synów, a synowie przekazali żonom. Dzięki temu ten wspaniały przepis będzie przekazywany z pokolenia na pokolenie.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g filetu z łososia
    • 700 g filetu z dorady
    • 500 g filetu z dorsza
    • 500 g filetu ze szczupaka
    • 2,5 dużej cebuli
    • 4 marchewki
    • 5 jajek
    • 1,5 łyżki cukru kryształu
    • 4 łyżeczki soli
    • 4 łyżeczki białego pieprzu
    • 3/4 szklanki (100 g) mąki macowej
    • 3/4 szklanki (180 ml) zimnej wody

    • 2 cebule
    • 2 marchewki
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • 1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Ryby przemielić razem z cebulą i marchewką. Przełożyć do drewnianej miski, dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas mieszając. Dodać cukier, sól i pieprz, wymieszać. Powoli dolewać wodę, mąkę, cały czas mieszając. Sprawdzić czy mieszanina jest wystarczająco zwarta, aby móc uformować kulki. Jeśli nie, należy dodać więcej mąki macowej.
    2. W międzyczasie napełnić wodą do połowy 2 duże garnki. Do każdego włożyć posiekaną cebulę i marchewkę. Można dodać skóry rybie. Dosypać paprykę, sól, pieprz i 2 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
    3. Wilgotnymi dłońmi formować kulki z masy rybnej i delikatnie wrzucać na gotujący się wywar. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
    4. Następnie odstawić z ognia na 10 minut i po tym czasie kotleciki rybne przełożyć do pojemników, a wywar przecedzić i zalać nim kotleciki. Schłodzić i podawać.
    5. Można je przechowywać w lodówce do 6 dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis