Kotleciki rybne Gefilte

    (9)
    2 godz. 35 min

    Popularne danie przygotowywane na święta żydowskie. Moja teściowa zawsze zadawała sobie trudu, aby je przyrządzić. Co więcej nauczyła swoich synów, a synowie przekazali żonom. Dzięki temu ten wspaniały przepis będzie przekazywany z pokolenia na pokolenie.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 700 g filetu z łososia
    • 700 g filetu z dorady
    • 500 g filetu z dorsza
    • 500 g filetu ze szczupaka
    • 2,5 dużej cebuli
    • 4 marchewki
    • 5 jajek
    • 1,5 łyżki cukru kryształu
    • 4 łyżeczki soli
    • 4 łyżeczki białego pieprzu
    • 3/4 szklanki (100 g) mąki macowej
    • 3/4 szklanki (180 ml) zimnej wody

    • 2 cebule
    • 2 marchewki
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • 1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Ryby przemielić razem z cebulą i marchewką. Przełożyć do drewnianej miski, dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas mieszając. Dodać cukier, sól i pieprz, wymieszać. Powoli dolewać wodę, mąkę, cały czas mieszając. Sprawdzić czy mieszanina jest wystarczająco zwarta, aby móc uformować kulki. Jeśli nie, należy dodać więcej mąki macowej.
    2. W międzyczasie napełnić wodą do połowy 2 duże garnki. Do każdego włożyć posiekaną cebulę i marchewkę. Można dodać skóry rybie. Dosypać paprykę, sól, pieprz i 2 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
    3. Wilgotnymi dłońmi formować kulki z masy rybnej i delikatnie wrzucać na gotujący się wywar. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
    4. Następnie odstawić z ognia na 10 minut i po tym czasie kotleciki rybne przełożyć do pojemników, a wywar przecedzić i zalać nim kotleciki. Schłodzić i podawać.
    5. Można je przechowywać w lodówce do 6 dni.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (9)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)