Gazpacho z grzankami czosnkowymi

    Gazpacho z grzankami czosnkowymi

    Zapisz do ulubionych
    2godz.37min.


    Zrobione przez 50 osób

    Pyszny chłodnik z kuchni hiszpańskiej. Aromatyczna i orzeźwiająca propozycja na gorący dzień. Dodatek ziołowych grzanek sprawia, że danie jest wyjątkowe!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Gazpacho
    • 800 g dojrzałych pomidorów
    • 1 duży ogórek, posiekany
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1/3 szklanki (80 ml) białego octu winnego
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2,5 szklanki (590 ml) wody
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 1 duży ogórek, posiekany
    • 2 jajka na twardo
    • Grzanki
    • 2 grube kromki chleba
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
    • 2 łyżki świeżego tymianku
    • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
    • szczypta chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.37min. 

      Gazpacho

    1. Na każdym pomidorze zrobić nacięcie na krzyż przy ogonku, sparzyć wrzątkiem przez 1 minutę, a następnie wrzucić do zimnej wody. Obrać ze skórki i drobno posiekać.
    2. Pomidory wymieszać z 1 posiekanym ogórkiem, papryką, czosnkiem, oliwkami, octem, oliwą i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku. Przykryć i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
    3. Dodać 2-3 szklanki zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Podawać schłodzoną z posiekaną cebulką, papryką, ogórkiem, jajkiem, ziołami i grzankami w osobnych miseczkach, tak, aby każdy mógł sobie dobierać dodatki wedle upodobania.
    4. Grzanki czosnkowe

    5. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
    6. Z dwóch grubych kromek chleba odkroić skórkę, a miąższ pokroić na 16 kostek. W misce wymieszać 3 łyżki oliwy z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, 1 łyżką posiekanego świeżego oregano, 2 łyżkami świeżego tymianku, 1 łyżką posiekanego świeżego rozmarynu i szczyptą chili. Dodać chleb i wymieszać, aby wszystkie kostki dobrze nasiąknęły ziołową mieszanką.
    7. Ułożyć na blaszce pojedynczą warstwę kostek chleba. Piec przez 10-12 minut na złoty kolor, w połowie przewracając na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis