Makaron z czosnkowymi krewetkami

    Makaron z czosnkowymi krewetkami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 570 osób

    Zaskocz gości tym pozornie prostym daniem. Czosnek, białe wino, parmezan i krewetki podane na gorącym makaronie linguine. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g makaronu linguine (lub wstążki)
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki białego wina
    • 2 łyżeczki startego parmezanu
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 500 g krewetek, obranych i odżyłowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odsączyć.
    2. W rondelku na średnim ogniu roztopić masło, dodać wino, ser, czosnek, pietruszkę, sól i pieprz, i gotować przez 3-5 minut, cały czas mieszając.
    3. Zwiększyć ogień i dodać krewetki, smażyć przez 3-4 minuty, aż krewetki zrobią się różowe. Nie dłużej!
    4. Makaron rozdzielić na porcje i polać sosem. Posypać parmezanem i pietruszką.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis