Ciasto z musem czekoladowym

    Ciasto z musem czekoladowym

    3polubienia
    1dzień1godz.


    Zrobione przez 54 osoby

    Bardzo gęsty mus czekoladowy na warstwie bardzo czekoladowego ciasta, udekorowane czekoladowym ganaszem i posiekanymi orzechami. Świetne na specjalne okazje. Upieczenie tego ciasta zabiera SPORO CZASU, sporo czasu także tężeje. Nie żal jednak ani jednej sekundy poświęconej na jego przygotowanie, bo to ciasto to gwarantowany przebój!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 190 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 20 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 235 ml (1 szklanka) gorącej, parzonej kawy
    • 80 ml (1/3 szklanki) oleju roślinnego
    • 1 łyżka aromatu waniliowego
    • 1 jajko
    • 500 g półsłodkiej czekolady
    • 115 g masła
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 8 żółtek
    • 8 białek
    • 4 łyżki cukru
    • 355 ml słodkiej śmietanki do ubijania
    • 110 g półsłodkiej czekolady
    • 60 ml słodkiej śmietanki do ubijania
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką (lub wyłożyć pergaminem) tortownicę o średnicy 23 cm.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z 1 szklanką cukru, kakao i 1/4 łyżeczki soli. Zrobić wgłębienie w cieście i dodać kawę, olej, 1 łyżkę wanilii i jajko. Mieszać aż wszystko się dobrze połączy. Ciasto będzie rzadkie.
    3. Wlać do tortownicy. Piec w temperaturze 175°C przez 30 do 45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta. Kiedy ciasto zupełnie ostygnie wyjąć z patelni, odciąć górną część ciasta nożem aby powierzchnia była równa, a następnie włożyć z powrotem do tortownicy.
    4. Mus: w kąpieli wodnej stopić 500 g czekolady z 1/2 filiżanki masła, mieszając dodać 1/4 łyżeczki soli i 2 łyżeczki wanilii, stale mieszając dodać żółtka. W drugiej misce ubić lekko białka, stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej na sztywno. Dodać do mieszaniny czekoladowej. Ubić słodką śmietankę w misce i dodać do mieszaniny czekoladowej. Polać tym musem wyrównane ciasto w tortownicy i odstawić na 1 do 2 dni.
    5. Ganasz czekoladowy: posiekać 110 g półsłodkiej czekolady. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Kiedy ciasto całkowicie stężeje, wyjąć z patelni i polać wierzch ganaszem. Delikatnie docisnąć dłonią posiekane orzechy do boków musu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis