Prosty sposób na wyjątkowo smaczne kotlety schabowe. Marynowane w sosie sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku, obtoczone w bułce tartej z sezamem i pieczone do perfekcji!
C
Carol Mariash
Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!
Składniki
ilość porcji: 4
4 grube kotlety schabowe
1 szklanka (235 ml) sosu sojowego
8 plasterków świeżego korzenia imbiru
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 szklanka (110 g) bułki tartej
2 łyżki ziaren sezamu
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Do dużego foliowego woreczka włożyć kotlety, dodać sos sojowy, imbir, czosnek i pieprz. Szczelnie zamknąć i potrząsać, aby kotlety dobrze pokryły się przyprawami. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
Na talerz wysypać bułkę tartą i wymieszać z ziarnem sezamu. Kotlety odsączyć z marynaty, (sprawdzić czy plasterki imbiru nie przykleiły się do mięsa), obtoczyć w bułce z sezamem. Można obłożyć kawałkami czosnku z marynaty. Przełożyć na ruszt w piekarniku.