Imbirowe kotlety schabowe

    Imbirowe kotlety schabowe

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty sposób na wyjątkowo smaczne kotlety schabowe. Marynowane w sosie sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku, obtoczone w bułce tartej z sezamem i pieczone do perfekcji!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 grube kotlety schabowe
    • 1 szklanka (235 ml) sosu sojowego
    • 8 plasterków świeżego korzenia imbiru
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 szklanka (110 g) bułki tartej
    • 2 łyżki ziaren sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Do dużego foliowego woreczka włożyć kotlety, dodać sos sojowy, imbir, czosnek i pieprz. Szczelnie zamknąć i potrząsać, aby kotlety dobrze pokryły się przyprawami. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    3. Na talerz wysypać bułkę tartą i wymieszać z ziarnem sezamu. Kotlety odsączyć z marynaty, (sprawdzić czy plasterki imbiru nie przykleiły się do mięsa), obtoczyć w bułce z sezamem. Można obłożyć kawałkami czosnku z marynaty. Przełożyć na ruszt w piekarniku.
    4. Piec przez około 45 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis