Quiche "Śmietnik"

    Quiche "Śmietnik"

    Zapisz do ulubionych
    1godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niech Cię nie zmyli nazwa! Ta quiche jest wyśmienita! Fantastyczne danie, do którego możesz dodać różne warzywa i zawsze wychodzi pyszne.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 tarty

    • 2 płaty gotowego ciasta kruchego, podpieczonego
    • 10 plasterków bekonu
    • 225 g sera Gruyere, startego
    • 1 mały brokuł, posiekany
    • 4 cebule dymki
    • 2 pomidory śliwkowe, posiekane
    • 5 jajek, roztrzepanych
    • 2 szklanki (475 ml) śmietany 12%
    • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Dwie okrągłe foremki wyłożyć gotowym ciastem i je podpiec zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić aby ciasto przestygło.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na patelni podsmażyć bekon, odsączyć z tłuszczu i pokruszyć.
    3. Na gotowe spody ciasta równomiernie rozłożyć bekon i połowę sera. Ułożyć brokuły, cebulkę, pomidory i przykryć resztą sera.
    4. W misce zmiksować jajka ze śmietaną, gałką, cayenne, solą i pieprzem. Wlać połowę mieszanki do każdej foremki.
    5. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć ogień do 175 stopni i piec przez kolejne 45 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    uwielbiam takie przepisy! - 20 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis