Quiche "Śmietnik"

    (62)
    1 godz. 35 min

    Niech Cię nie zmyli nazwa! Ta quiche jest wyśmienita! Fantastyczne danie, do którego możesz dodać różne warzywa i zawsze wychodzi pyszne.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 tarty

    • 2 płaty gotowego ciasta kruchego, podpieczonego
    • 10 plasterków bekonu
    • 225 g sera Gruyere, startego
    • 1 mały brokuł, posiekany
    • 4 cebule dymki
    • 2 pomidory śliwkowe, posiekane
    • 5 jajek, roztrzepanych
    • 2 szklanki (475 ml) śmietany 12%
    • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Dwie okrągłe foremki wyłożyć gotowym ciastem i je podpiec zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić aby ciasto przestygło.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Na patelni podsmażyć bekon, odsączyć z tłuszczu i pokruszyć.
    3. Na gotowe spody ciasta równomiernie rozłożyć bekon i połowę sera. Ułożyć brokuły, cebulkę, pomidory i przykryć resztą sera.
    4. W misce zmiksować jajka ze śmietaną, gałką, cayenne, solą i pieprzem. Wlać połowę mieszanki do każdej foremki.
    5. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć ogień do 175 stopni i piec przez kolejne 45 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (62)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    1

    uwielbiam takie przepisy!  -  20 paź 2016

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)