Czekoladowy sernik nowojorski

    Czekoladowy sernik nowojorski

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 421 osób

    Wspaniały sernik nowojorski o kremowej konsystencji. Można go udekorować według upodobania, truskawkami bitą śmietaną, albo roztopioną czekoladą. Palce lizać!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 20 cm

    • 1,5 szklanki (270 g) biszkoptów waniliowych, pokruszonych
    • 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru
    • 1/3 szklanki (30 g) gorzkiego kakao
    • 75 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 szklanki (345 g) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 3 opakowania (po 220 g) serka śmietankowego
    • 1 puszka (430 g) słodzonego mleka skondensowanego
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C.
    2. W dużej misce wymieszać rozkruszone biszkopty z cukrem, kakao i masłem. Wyłożyć mieszankę do tortownicy o średnicy 20 cm, uklepując dobrze na dnie.
    3. W garnku ustawionym na drugim z gotującą się wodą roztopić czekoladowe groszki na gładką masę.
    4. Serek zmiksować na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać mleko skondensowane, cały czas miksując. Dodać roztopioną czekoladę, jajka, wanilię. Miksować, aż składniki dobrze się połączą. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy.
    5. Piec przez 55 minut. Ciasto może się wydawać jeszcze nie wypieczone w środku, ale po ostygnięciu będzie dobre.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis