Mrożone ciasto truskawkowe

    Mrożone ciasto truskawkowe

    3polubienia
    6godz.40min.


    Zrobione przez 48 osób

    Ten przepis dostałam od mamy bardzo dawno temu, a wciąż należy do moich ulubionych. Pyszny mrożony krem z truskawek na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich. Delicje!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 1/2 szklanki (60 g) posiekanych orzechów włoskich
    • 115 g masła
    • 2 białka
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 2 szklanki (330 g) truskawek, pokrojonych na plasterki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany tortowej, ubitej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +6godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 6godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Wymieszać mąkę z brązowym cukrem, orzechami i masłem. Wyłożyć równą warstwą na blaszkę. Piec przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Wyjąć z piekarnika i przełożyć 2/3 upieczonej kruszonki do foremki o wymiarach 33x20 cm.
    4. Białka zmiksować z białym cukrem, truskawkami i sokiem z cytryny na sztywną pianę.
    5. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej foremki, a po wierzchu posypać pozostałą kruszonką.
    6. Wstawić do zamrażalnika na 6 godzin albo na całą noc. Pokroić na kawałki i udekorować całymi truskawkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    DomiM
    autor:
    0

    Rewelacyjne ciasto, szczególnie na upały! dodatkowo można opruszyć górę ciasta rozdrobnionymi orzechami włoskimi Ja zazwyczaj jak je robię to daję więcej truskawek. - 10 cze 2016

    autor:
    0

    - 31 maj 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis